Що потрібно знати, щоб готувати каву вдома як бариста?
Бувало таке: в кав'ярні кава смачна і ароматна, а вдома виходить плоска гірка рідина? Впевнена, це може бути вам знайоме. І справа тут не в тому, що ремесло бариста настільки складне й незбагненне. Просто потрібно знати всього кілька простих секретиків, і ми з вами ними поділимось.
1. Кава
Викиньте каву з супермаркету! Звучить різкувато, але воно того варте. Справа в тому, що ключ до смачної кави - її свіжість. У супермаркетах кава на полицях зберігається до 18 місяців (за ДСТУ). Але кожен бариста знає, що через три місяці після обсмаження кава вже далеко не така яскрава і смачна. Тим більше це стосується кави, яка вже мелена і продається в пачці. Купуйте тільки свіжообсмажену каву від українських обсмажувальників. Вона нічим не гірша за імпортні відомі бренди. Навіть куди краща, свіжа і дешевша.
2. Кавомолка
Якщо ви п'єте каву вдома і це ваш улюблений ранковий/денний/нічний ритуал - придбайте домашню кавомолку.
На ринку зараз чимало гідних бюджетних варіантів на будь-який смак. Чому це важливо? Кава після помелу окислюється за перші пів години. Під впливом повітря всі цінні ароматичні та смакові сполуки розщеплюються. Тому смак у не свіжомолотої кави буде далеко не таким яскравим. Маючи домашню кавомолку, ви можете експериментувати з крупністю помелу, різними способами заварювання тощо.
Якщо ж у вас зовсім немає можливості купити кавомолку додому - є простий робочий лайфхак. Зберігайте мелений каву тільки в морозильній камері. У холодних умовах мелена кава збереже свою свіжість і смак до кількох тижнів.
3. Вода
Вода - ще один ключ до смаку. Ніколи не використовуйте воду з-під крану - вона занадто жорстка і не підходить для кави. Купуйте бутильовану воду з високим вмістом магнію - це зробить ваш напій більш солодким. Якщо є можливість - встановіть домашній фільтр з мінералізатором. Каву на дистильованій воді так само не вдасться зварити смачно.
Нагрівайте воду в чистому чайнику без накипу, ніколи не кип'ятіть воду для кави - температура не повинна перевищувати 97 градусів за Цельсієм.
4. Ваги
Щоб зробити вашу каву ще більш якісною, візьміть ваги. Підійдуть в принципі будь-які: кухонні, ювелірні, спеціальні кавові. У приготуванні кави дуже важливі пропорції. Чим більше контролю над усіма змінними у вас - тим якісніший напій вийде.
5. Розуміння Brew Ratio
Розумні люди вже давно вивели золоті пропорції для приготування кави. Для еспрессо це 1:2 (1 частина кави на вході: 2 частини на виході), для альтернативних методів 1:14.
Це не означає, що за ці рамки не можна виходити - експериментуйте. Для кожної кави потрібно шукати свою золоту пропорцію.
Бариста в своїй роботі використовують багато різних інструментів - ваги, таймери, чайники з тонкими носиками, термометри, ph метри тощо. Звісно, вдома з усім цим гратися не хочеться, особливо у вихідні дні після важкого робочого тижня.
Якщо вам зовсім лінь розбиратися у всіх цих кавових примхах - купуйте дрип-пакети або придбайте розумну помічницю - побутову кавову машину, крапельну кавоварку або капсульну кавоварку. Подумайте, які напої ви хотіли б пити вдома - і робіть вибір, виходячи з цього.
Підбиваємо підсумки
Кава - це ціла наука. Можливо, для когось це незрозуміло, адже здавалося б, що тут складного. Але складного багато, бариста роками відточують майстерність, щоб радувати вас смачною кавою. І, до речі, дуже люблять ділитися секретами майстерності. Також у нас є підписка на каву, яка дасть вам 250г кави бонусом! Отже, не соромтеся запитувати поради у своїх улюблених бариста - вони обов'язково вам допоможуть і підкажуть кілька лайфхаків.