Прострочена кава в зернах — чи таке можливо?

Кава в зернах дійсно може мати термін придатності. Проте кава вважається умовно-безпечним продуктом, оскільки не піддається процесам гниття або утворення плісняви. Але чому на упаковках все ж вказується термін придатності, і що буде, якщо випити прострочену каву?

Термін зберігання кави

В Україні термін зберігання натуральної смаженої кави в зернах становить 18 місяців, у країнах ЄС — 3 роки. Це не означає, що європейці п’ють прострочену каву; це скоріше рекомендація щодо вживання. В Україні вважається, що після 18 місяців кава втрачає смакові та ароматичні якості. Отруїтися таким продуктом неможливо, якщо зберігати його в герметичній упаковці.

Чи можна пити каву із вичерпаним терміном придатності?

Якщо інших варіантів немає, одного разу можна собі це дозволити. Шкоди не буде, але й задоволення від такої чашки ви отримаєте мало.

Спешалті кава та свіжа обсмажка

Для спешалті зерен свіжої обсмажки існують свої правила. Піковий час смаку — перші три місяці після обсмажування. Еспресо ідеально стабільно готується із зерен двотижневої давності. Альтернативні методи можна використовувати з першого дня. Після трьох місяців зерна починають втрачати смак, стаючи пласкими і гіркуватими.

Термін зберігання меленої кави

Мелена кава окислюється на повітрі швидше, ніж зернова. Офіційно термін зберігання той самий — 18 місяців, але вже через тиждень після помолу зерна втрачають смак, і їх можна використовувати тільки для скрабів. Пити таку каву можна, але лише за відсутності інших варіантів.

Переваги свіжообсмаженої кави

Переконатися у перевагах свіжообсмаженої кави ви можете, відвідавши наш інтернет-магазин buno.com.ua. Ми гарантуємо якість і свіжість, адже обсмажуємо зерна щодня.

Обережно, прострочена кава

Купуючи каву у магазинах «Товари з Європи», можна натрапити на прострочений продукт. У Європі утилізація прострочених товарів дорожча, ніж їх виробництво, тому їх іноді продають працівники фабрик. В Україні такий продукт буде вважатися простроченим. Ви не отруїтеся, але якість і смак будуть розчаровуючими.

Використання азоту для пакування

Нова тенденція — пакування з використанням азоту, що подовжує термін придатності кави. Повітря виштовхується з упаковки, потім вводиться азот і пачка швидко запаюється. Це запобігає окисленню і допомагає зберегти смакові якості навіть меленої кави.

Термін придатності зеленої кави

Зелена кава зберігається до трьох років, але піддається плесневінню та гниттю. Під час обсмажування ці ознаки можуть сховатися, але продукт стає небезпечним. Недоброчесні виробники можуть продавати таке зерно під виглядом якісного. Завжди уточнюйте у виробника, які етапи контролю проходить зелена кава перед обсмажуванням. Пийте свіжообсмажену якісну каву і будьте здорові!