Розшифровуємо інформацію на пачках кави

Один з найбільших парадоксів сьогоднішнього кавового світу полягає в тому, що на магазинних пачках кави інколи важко знайти будь-яку інформацію про каву. На пачках свіжообсмаженої кави навпаки іноді настільки забагато інформації, що розбігаються очі і не зрозуміло чи потрібні ті всі терміни. 

 

Сьогодні навчимося читати пачки і розуміти як обрати свіжообсмажену каву собі до смаку. 


Сорт


 

Ми вже знаємо, що кавове дерево має два найпопулярніші сорти - арабіка й робуста. 

Якщо на пачці написано «купаж», це означає що у пачці суміш арабіки і робусти. Зазвичай у пропорціях 90/10, 80/20, 70/30 і тд (перше значення арабіка, друге - робуста. Пропорція обов’язково вказується на пачці. Купажі добре підходять для еспрессо, турки та гейзерною кавоварки. Така кава підійде для тих хто любить гірчинку. Не забуваємо про те, що завдяки робусти вміст кофеїну в такій каві буде вищим. 

 

Якщо на пачці написано «бленд» це означає, що всередині суміш кількох рідних різновидів арабіки. Наприклад арабіка з Колумбії + арабіка з Ефіопії. Їх кількість може бути від 2 до 5 різновидів у суміші. Пропорцї у блендах зазвичай не вказуються. 

Ідеально для будь яких методів заварювання. Підійде для любителів збалансованої кави. 

 

«Арабіка 100% (чиста арабіка, інколи - моносорт)» - означає що у пачці зерна тільки арабіки. Аналогічно підходить для будь-яких методів заварювання. Кава зазвичай з фруктовими, квітковими чи ягідними нотками, високою кислотністю та низьким вмістом кофеїну. 

 

«100% робуста» - зустрічається доволі рідко. Для любителів насиченої кави з гірчинкою. Дуже високий вміст кофеїну. 

 

«Decaf» - така помітка означає, що зерна пройшли процес декофеїнізації, і не містять кофеїн. Підійде для людей з захворюваннями серцево-судинної системи, вагітних, літніх людей, та тих хто хоче відмовитись від вживання кофеїну. 

Країна 

Наступне що має бути на пачці - інформація про країну де росла кава. Для купажів і блендів має бути зазначено одразу дві (чи більше) країни. 

Наприклад: Арабіка 100% Колумбія. Або:  купаж 90/10 Ефіопія/ В’єтнам. Бленд Колумбія, Гондурас, Індонезія. 

Назва лоту, ферма, або регіон 

Наприклад: «Арабіка 100% Ефіопія Джимма» - означає що кава була вирощена в Ефіопії у регіоні Джимма. «Коста-Ріка Таразу, Карлос Монтеро» - Коста-Ріка - країна, Таразу - регіон, Карлос Монтеро - ім’я фермера і ферми де була вирощена кава. 

 

Обробка 

Одна з найважливіших поміток, що міститься на пачці. Обробка є: мита, натуральна (суха), анаеробна, хані (white, black). 

 

Мита обробка - кава з вищим рівнем кислотності, чистим смаком. 

Натуральна - високий рівень солодкості, деякі присмаки ферментації (бродіння) 

Анаеробна - означає, що кава була оброблена з використання спеціальних бактерій, які повпливали на її смак. Дуже незвичайна, часто з високою кислотністю. 

Хані - медова. Середнє між митою та натуральною. Солодка, але при цьому чиста кава. 

На тему обробок обов’язково буде окрема стаття. 

 

Висотність 

«1200-1600 м». Вказує на якій висоті над рівнем моря знаходиться ферма, з якої приїхала наша кофе свежеобжаренный. Пам’ятаємо, що чим вище в горах росла кава, тим більший її природний потенціал. Проте це доволі умовно. Наприклад кава з Галапагосів росте на рівні моря, прямо на узбережжі, і на смак просто неперевершена. 

На пачках з купажами і блендами вистоність може не вказуватися. 

 

 

 

Декскриптори

Дескриптори - це основні смакові нотки кави. Зазвичай їх близько трьох. 

Наприклад: «лимон, бергамот, чорний чай» - основні дескриптори майже будь якої арабіки з Ефіопії. При цьому дескриптори це не зовсім явні смаки які можна відчути. Наприклад для Ефіопії «лимон» вказує скоріше на характер кислотності, «бергамот» дуже явний в ароматі, «чорний чай» - показник текстури напою. 

 

Кислотність, гірчинка, солодкість (інтенсивність цих показників) 

 

Інколи вказуються просто словами, можуть бути зображені графічно, у вигляді діаграми, тощо. 

 

Тіло 

Тіло -  характеристика, яка описує тактильні відчуття в ротовій порожнині, які ви відчуваєте під час ковтку. Воно може бути: гладке, окгругле, сиропне, шовковисте, чайне, шорохувате. Ця характеристика пов’язана з обробкою та стилем обсмажування. 

Мита обробка - легке тіло. 

Натуральна - сиропне. 

Хані - округле. 

 

Ступінь обсмажки

Вказує грубо кажучи на колір обсмажування. Може бути «еспресо», «фільтр», «омні». Або ж «темна», «світла», «середня». Завдяки цьому параметру ви обираєте каву згідно до потрібного вам методу. 

Для еспресо, турки, гейзерної кавоварки - темна, еспресо 

Для фільтру, альтернативи - світла, фільтр. 

Середня (омні) в цілому підходить для будь-яких методів. 

Важливо дивитися на цей пункт, і якщо його не вказано на пачці задатися питанням чому, і що виробник намагаються приховати. Правильно вибраний ступінь обсмаження - гарантія вдалої чашки. 

 

Різновид зерна 

Інколи на пачці також вказується різновид зерна. Арабіка, як сорт налічує просто безліч різновидів, і зазвичай у кожної країни свою різновиди сорту. Перелічимо основні які можна зустріти на пачках 

 

Типіка - Ефіопія 

Sl-28, Sl-34 - Кенія 

Каттура, Катуай, Кастильйо -  Центральна Америка 

Марагоджип - Бразилія 

Пакас, Пакамара - Нікарагуа 

Геша - Панама, Ефіопія 

Бурбон - Руанда, Бурунді 

 

Скріни зерен, грейди та інше 

Скрін зерна - це його розмір. Він вимірюється від дуже мілкого зерна до дуже крупного. Проте кожна країна описує скірн по своєму. 

В Індонезії наприклад дуже проста схема S - small, M - medium, L - large. 

В африканських країнах - ААА - крупне зерно, АА - середнє, АВ - мілке. 

В Колумбії - Supremo - крупне, Excelso - мілке. 

 

Твердість зерна часто пов’язана з висотністю 

SHB (Strictly Hard Bean) - більше 1400м. 

HB (Hard Bean) - 1200-1400 

 

 

 

Система відбору зерна 

AP - Американська система, дозволяє залишати до 23 дефектних зерен на 300 г кави. 

ЕР - Європейська система допускає не більше 8 дефектних зерен на 300 г. 

 

Грейд 

Грейд - це оцінка якості кавового зерна. Чим вищий грейд - тим менше дефектів у каві і більша ціна на лот. «Gr1”, “Gr5”. 

 

Оцінка 

Оцінки каві виставляються спеціальними людьми - кьюгрейдерами. Це комплексна система врахування якості зеленої, обсмаженої кави, кількості дефектів, смаку і тд. 

Оцінка до 80 - кава преміум і комерційна кава. 

Оцінка 80+ означає що кава має ранг Specialty. 

Оцінка 90+ кава класу Cup Of Excellence (бездоганна чашка), найдорожча кава. 

 

Оцінка не обов’язкова помітка на пачці. 

 

Тепер перерахуємо обов’язкові помітки на пачці. Це: 

Сорт (купаж, бленд, арабіка, робуста) 

Країна походження 

Обробка 

Ступінь обсмажки 

Дескриптори 

Дата обсмаження 

 

Сподіваємося тепер у вас будуть комплексні знання щодо того як розшифрувати пачку кави, і процес вибору буде простішим та логічнішим. 



 

ПОПУЛЯРНЫЕ СТАТЬИ

ОТЗЫВЫ

0 из 5 баллов Основано на 0 отзывах