Процес підготовки до дегустації

  1. Вийміть і змеліть всю каву з кавомолки.
  2. Насипте пробник кави.
  3. Змеліть одинарну порцію.

Дегустацію проводимо лише на подвійній порції (подвійний холдер)!

Налаштування помолу та екстракції

  1. Візьміть 18 г (або ту вагу, яку використовуєте для подвійного холдера). Якщо потік кави занадто інтенсивний і екстракція швидка, зменшіть помол на одну поділку кавомолки.
  2. Якщо екстракція проходить повільно і крапає на початку (або не починається взагалі), збільшіть помол на одну поділку.
  3. Зважуйте кожну порцію обов’язково!
  4. Якщо змінили помол, обов’язково змеліть подвійну порцію з кавомолки. Також одну порцію готуйте без чашок для перевірки.

Дегустуємо тільки третю порцію на правильному помолі!

Методика дегустації кави

  1. Готуємо каву за нашим стандартним орієнтиром / секундами / вагою та дегустуємо.
  2. Якщо в момент орієнтиру кава здається гіркуватою, вимикайте на кілька секунд/грамів раніше.
  3. Якщо в момент орієнтиру кава здається занадто кислотною, вимикайте на кілька секунд/грамів пізніше.

Правильні параметри дегустації

  • Дегустуємо тільки третю порцію після налаштування.
  • Еспресо дегустуємо одразу після приготування, перемішавши ложкою.
  • З першого глотка оцінюємо кислотність та солодкість за п’ятибальною шкалою.
  • З другого глотка оцінюємо гіркоту на післясмаку та тіло (насиченість напою).
  • Додаємо своє власне враження: що сподобалося, а що ні.

Рекомендації та зворотний зв’язок

Завжди надавайте нам зворотний зв’язок, щоб ми могли підбирати каву, яка відповідатиме вашим уподобанням. Бажаємо приємної дегустації!

Приклад запису дегустації

«Купаж 80/20»

  • Кислотність - 4
  • Солодкість - 2
  • Гіркота - 4
  • Тіло - 4

Сподобалося, що має хороший шоколадний, горіховий смак з ненав'язливою кислотністю лікеру. Не сподобалося, що кислотність була вищою, ніж потрібно, навіть після вимкнення на 3 секунди раніше орієнтиру.