Процес підготовки до дегустації
- Вийміть і змеліть всю каву з кавомолки.
- Насипте пробник кави.
- Змеліть одинарну порцію.
Дегустацію проводимо лише на подвійній порції (подвійний холдер)!
Налаштування помолу та екстракції
- Візьміть 18 г (або ту вагу, яку використовуєте для подвійного холдера). Якщо потік кави занадто інтенсивний і екстракція швидка, зменшіть помол на одну поділку кавомолки.
- Якщо екстракція проходить повільно і крапає на початку (або не починається взагалі), збільшіть помол на одну поділку.
- Зважуйте кожну порцію обов’язково!
- Якщо змінили помол, обов’язково змеліть подвійну порцію з кавомолки. Також одну порцію готуйте без чашок для перевірки.
Дегустуємо тільки третю порцію на правильному помолі!
Методика дегустації кави
- Готуємо каву за нашим стандартним орієнтиром / секундами / вагою та дегустуємо.
- Якщо в момент орієнтиру кава здається гіркуватою, вимикайте на кілька секунд/грамів раніше.
- Якщо в момент орієнтиру кава здається занадто кислотною, вимикайте на кілька секунд/грамів пізніше.
Правильні параметри дегустації
- Дегустуємо тільки третю порцію після налаштування.
- Еспресо дегустуємо одразу після приготування, перемішавши ложкою.
- З першого глотка оцінюємо кислотність та солодкість за п’ятибальною шкалою.
- З другого глотка оцінюємо гіркоту на післясмаку та тіло (насиченість напою).
- Додаємо своє власне враження: що сподобалося, а що ні.
Рекомендації та зворотний зв’язок
Завжди надавайте нам зворотний зв’язок, щоб ми могли підбирати каву, яка відповідатиме вашим уподобанням. Бажаємо приємної дегустації!
Приклад запису дегустації
«Купаж 80/20»
- Кислотність - 4
- Солодкість - 2
- Гіркота - 4
- Тіло - 4
Сподобалося, що має хороший шоколадний, горіховий смак з ненав'язливою кислотністю лікеру. Не сподобалося, що кислотність була вищою, ніж потрібно, навіть після вимкнення на 3 секунди раніше орієнтиру.